יחד נשפר את פני הלידה
לעולם אל תפקפקו שקבוצה קטנה של אנשים חושבים ומחוייבים יכולה לשנות את העולם, למעשה זו הדרך היחידה בה הדבר נעשה, מרגרט מיד, אנתרופולוגית



תחום עיסוק

 מאת: *רותי קרני הורוביץ

דולה היא אשה (על-פי-רוב) שהוכשרה ללוות בלידה. הדולה מגישה תמיכה רגשית ופיסית רצופה בלידה. מקור הביטוי 'דולה' ביוונית עתיקה, בה שימש לתיאור שפחה - עוזרת אישית. החל משנות השבעים הביטוי 'דולה' הושאל מהקשרו המקורי וחודש וכיום הוא משמש לתיאור אשת מקצוע סב-לידתי המלווה אמהות בתקופה הפרינטאלית (סב-לידתית).

הגדרת תפקיד הדולה – תחום העיסוק של המלווה בלידה

הדולה מסייעת לאמא ולמשפחתה לפני, במהלך ולאחר הלידה באמצעות הגשת סעד רגשי ופיסי רציף ובאמצעות מתן מידע.
במהלך התקופה שלפני הלידה הדולה עוזרת למשפחה החדשה להתכונן ללידה באמצעות מתן מידע, ליווי רגשי חברתי וקהילתי-מנרמל, סיוע בחיבור תכנית לידה, מתן מידע לגבי אפשרויות בחירה שונות במצבים שונים בלידה, ובהפניה למשאבים ולמקורות נוספים של מידע ומיומנויות, ובלימוד טכניקות שונות העשויות לתמוך בחוויית לידה טובה.
במהלך השלב המוקדם של הלידה הדולה עשויה לסייע לאמא להבחין בצירים האמיתיים, לעודד אותה, ולהנחות אותה באשר לטכניקות של מנוחה ותנועה, תזונה ונוזלים המתאימים לשלב זה.
במהלך הלידה הדולה מאפשרת תקשורת טובה בין המשפחה ובין הצוות הרפואי ותומכת במשפחה באמצעים פיסיים, ורגשיים ובאמצעות מתן מידע. הדולה מציעה לאישה סיוע לא רפואי בהתמודדות עם אתגרים תחושתיים אינטנסיביים האופייניים לשלבים מתקדמים יותר בתהליך הלידה באמצעים לא רפואיים כגון כריות חימום, קירור, שימוש בכדור פיזיו וכן בהנחייה אל תנוחות העשויות לסייע בקידום הלידה לפי נסיבותיה האינדיבידואליות.
הדולה ממוקדת בשיפור תחושת הנוחות והביטחון של האישה, ומשתמשת בטכניקות מקובלות של ליווי רציף, מגע ואמפתיה, ודואגת לאוירה טובה ופרטית, המקדמת נוחות ובטחון מירביים בסביבת הלידה הנתונה. גם במקרה של אלחוש אפידורלי הנפוץ בלידה הדולה מעודדת שינויי תנוחה עדינים באמצעות תמיכת האם בכריות לדוגמא ובהנחייתה לתנועה עדינה ויעילה, לקידום הלידה. גם בעת מתן אפידורל הדולה עשויה להגיש סיוע בדמות הרגעת היולדת – מה שעשוי לסייע לעבודת הרופא המרדים.
בשלבים המתקדמים של הלידה הדולה עשויה לעודד את האמא במאמציה, לסייע לה בפליטה יעילה של היילוד והשיליה באמצעות עידוד להקשיב לגופה, ולרענן אותה באמצעות הנחת קומפרסים קרירים על מצחה, הגשת משקה אל פיה בקשית ללגימות נוחות, ובתמיכה של רגליה.
זאת בתנאי שקיבלה רשות לכך מרופא או ממיילדת.
גם במקרה של סיבוכים הדולה עשויה להגיש עזרה רבה לאשה ולבן הזוג – באמצעות הסברת המתרחש והצעת חלופות לא רפואיות אם קיימות באותו הרגע ושעשויות להשפיע על הנסיבות באותם רגעים.
לאחר הלידה הדולה תומכת במשפחה החדשה בשעות הראשונות בשמירה על פרטיותה החשובה ליצירת הקשר הראשוני בין התינוק ואמו ואביו ובכינון המשפחה החדשה, וכן באתחול ההנקה המוצלחת.
ייחוד העיסוק – מה יש לדולה שאין לאף אשת מקצוע אחרת

הדולה היא אשת מקצוע אשר התמחתה בלימודי לידה.
מתוך כך הדולה מתמצאת בעולמות הלידה השונים: עולמה של היולדת המבכירה והוולדנית, בסוגי לידות שונים, בעולמו של האב או המלווה האורגני בלידה, וכן במודלים שונים של תפישות לידה: המדיציני, הפיזיולוגי, החברתי ונוספים.
הדולה מסייעת למשפחה בעיקר בשלב הראשון של הלידה ובתחילת השלב האקטיבי בהם היולדת זקוקה במיוחד לתמיכה רציפה וייחודית, אשר המערכת הרפואית אינה מסוגלת לספק בדרך כלל, הן מסיבות מערכתיות (היעדר כוח אדם מספיק) והן מסיבות קונספטואליות (חוסר ידע ומשאבים לתמיכה רגשית ופיסית רציפה).
גם בן הזוג שהינו המלווה האורגאני הנפוץ בלידה, אינו מצויד במשאבים ובמיומנויות העומדים לרשות הדולה דוגמת הדרכה בהרפיה, מנוחה ותנועה, נשימות, מתן תמיכה רגשית ייחודית לתהליך הלידה, מתן מידע (גם לצוות ביה"ח – דולה עשויה לתווך מידע קריטי למיילדת לדוגמא: שימוש בתרופות) ועוד.
התמחותה של הדולה בתחומים אלו הופכת אותה לסייעת מומחית למשפחה החדשה בתהליך המכונן של לידה ולמשאב נדרש אשר הציבור צורך בקצב גובר והולך. מחקרים מוכיחים כי נוכחות דולה בלידה:

-          מפחיתה את שיעור הניתוחים הקיסריים ב-50%
-          מקצרת את משך הלידה ב-25%
-          מפחיתה את השימוש בפיטוצין ב-40%
-          מפחיתה את השימוש במשככי כאבים ב-30%
-          מפחיתה את השימוש במלקחיים ב-30%
-          מפחיתה את השימוש באלחוש אפידורלי ב-60%

תועלות לטווח הארוך

-          משפרת את הסיכוי להצלחה בהנקה מעבר לשלושה חודשים
-          מפחיתה את שכיחות תופעת הדיכאון לאחר לידה
-          מגבירה את שביעות הרצון האימהית מחוויית הלידה

 *מקורות:

*רותי קרני הורוביץ היא ראש ארגון הדולות של המקצועות הסב-לידתיים בישראל, מנהלת ביה"ס אמנות הלידה להכשרת דולות ומדריכות להכנה ללידה במכללת לוינסקי, מנהלת אתר דולות – אמנות התמיכה בלידה, מנהלת אתר לידה – אמנות הלידה, ממקימות תנועת נשים קוראות ללדת ומחברת הספר והתקליטור אמנות הלידה – הכנה מנטאלית מטאפיזית להריון, לידה והורות' הניתן להורדה חינם באתר לידה – אמנות הלידה