מדריכת הכנה ללידה
מדריכת הכנה ללידה היא אשת מקצוע סב-לידתי, בוגרת קורס להכשרת מדריכות להכנה ללידה. תפקיד המדריכה הוא להכין את היולדת ואת המלווה שלה בלידה לקראת תהליך הלידה. זאת, הן באספקט של תיווך מידע באשר לתהליך הלידה, והן באספקטים רגשיים ונוספים הכרוכים במעבר להורות. מדריכה להכנה ללידה מלמדת בקורסים קבוצתיים או אישיים לפי סוגי הלידות הצפויים: וגינאלית, קיסרית, תאומים, לידה חוזרת וכו'. הקורסים כוללים על פי רוב חלק תיאורטי, פעיל וחוויתי.
דולה מלווה בלידה / דולה מלווה בלידה בכירה
דולה מלווה בלידה היא אשת מקצוע סב-לידתי בוגרת קורס להכשרת דולות מלוות בלידה. שתי רמות הכשרה לדולות מלוות בלידה: דולה מלווה בלידה, ודולה מלווה בלידה בכירה. הדולה המלווה בלידה מסייעת לאמא ולמשפחת לפני, במהלך ולאחר הלידה באמצעות הגשת סעד נפשי ופיזי ובאמצעות מתן מידע. במהלך התקופה שלפני הלידה ובמהלכה הדולה עוזרת למשפחה להתכונן ללידה באמצעות יידועם באשר לאפשרויות בחירה שונות במצבים שונים בלידה ובהפניה למשאבים ולמקורות נוספים של מידע ומיומנויות וכן בהקנייה ובביצוע של טכניקות שונות העשויות לתמוך בחווית לידה טובה כולל בליווי רגשי אישי, חברתי וקהילתי מנרמל.
דולה תומכת לידה
דולה היא אשת מקצוע בוגרת קורס להכשרת דולות תומכות לידה שמשכו קצר יחסית, עד 40 שעות. משערים כי מקור המילה דולה הוא ביוונית, ופירושו משרתת אישית לאישה. לפי סברה אחרת קשור המונח לביטוי דייל בעברית, שמקורו בשיבוש המונח דלאי, המתאר משרת - מי שיוצק מים על ידיו של אדונו. תפקידה של הדולה ללוות את היולדת בלידה, מהופעת סימני הלידה ועד לסיומה בהצלחה של ההנקה הראשונית בחדר הלידה. עיקר תפקידה של הדולה הוא להעניק ליווי רגשי ופיסי ליולדת ועל-פי רוב גם לבן זוגה לאורך כל תהליך הלידה ואף לאחריו.
דולה פוסט-פרטום
דולה פוסטפארטום היא אשת מקצוע בוגרת קורס להכשרת דולות פוסטפארטום (פוסט=לאחר, פארטום= לידה) והנקראת גם מלווה לאחר לידה או תומכת לאחר לידה. תפקידה של הדולה פוסט-פרטום הוא לתמוך באם ובמשפחה החדשה בתקופת ההסתגלות הראשונית לאימהות. הדולה פוסט-פרטום מגיעה לביתה של היולדת בימים הראשונים שלאחר הלידה, ומסייעת לה בכל שנדרש בדגש על צרכיה של האם החדשה. לעתים מגיעה הדולה כבר לבית החולים ומלווה את המשפחה החדשה במעבר הביתה. משימות הדולה פוסטפרטום כוללות בין השאר ליווי והדרכה של המשפחה החדשה בטיפול הראשוני בתינוק, סיוע בהתהוות המשפחה החדשה, תמיכה סקירה וסיוע ראשוני בבעיות אופייניות בהנקה, משכב לידה וזוגיות, מתן מידע לגבי תופעות נפוצות לאחר הלידה, פינוי זמן למנוחה עבור האם, הגברת תחושת המסוגלות של המשפחה החדשה, מתן אוזן קשבת לאם הטריה, והפנייתה במקרה הצורך לשירותי תמיכה ממשיכים בקהילה.
יועצת הנקה IBCLC בכירה
יועצת הנקה היא אשת מקצוע בתחום הבריאות, שהתמחתה בניהול הקליני של הנקה ועמדה במבחני ההסמכה של הוועד הבינלאומי לרישוי יועצות הנקה. האותיות IBCLC מהוות את ראשי התיבות של התואר המקצועי International Board Certified Lactation Consultant, המוענק על ידי הוועד הבינלאומי International Board of Lactation Consultant Examiners . הפועל תחת הוועדה הלאומית לסוכנויות הסמכה בארצות הברית U.S. National Commission for Certifying Agencies. יועצת ההנקה IBCLC עוברת תהליך הכשרה קפדני הכולל מאות שעות לימוד תיאורטי, הדרכה וקליניקה, וכן נדרשת לעבור מבחן בינלאומי מטעם הוועדה הנ"ל. תפקידיה של יועצת ההנקה להדריך לאבחן ולייעץ למיניקות לפני ובתוך כדי ולאורך כל תקופת ההנקה. בישראל פועלות כיום עשרות יועצות הנקה מוסמכות. רובן עובדות באופן פרטי. יועצות בודדות מועסקות על ידי מספר בתי החולים. יועצות הנקה ספורות הן גם רופאות.
מדריכת הנקה
מדריכת הנקה היא בוגרת מוסמכת של קורס להכשרת מדריכות הנקה. קורסים כאלו נמשכים מספר חודשים, ומכשירים את מדריכת ההנקה לספק כלים להדרכת נשים הרות לקראת הנקה, לתמיכה בנשים מיניקות ולפתרון בעיות קלות ונפוצות בהנקה. מדריכת הנקה מוסמכת להעביר הרצאות והדרכות, על בסיס אישי ובקהילה, לבצע ביקורי בית, ולהפנות מיניקות לייעוץ מקצועי יותר בעת הצורך. היקף הכלים העומד לרשותה של מדריכת ההנקה ויכולתה לתת מענה למגוון אתגרים מוגבלת יחסית לזו של יועצת הנקה, אם כי מדריכות הנקה רבות הן בעלות ניסיון, ידע וכישורים נרחבים ביותר בתחום.
תומכת הנקה
תומכת הנקה היא על פי רוב אם בעלת ניסיון רב בהנקה, אשר הכשירה את עצמה הכשרה בסיסית כתומכת בנשים מיניקות בראשית ההנקה. תפקידה של תומכת ההנקה לתת תמיכה ראשונית לנשים מיניקות בקהילה, ולהפנותן לייעוץ מקצועי יותר במקרה הצורך. היקף הכלים העומד לרשותה של תומכת ההנקה הוא בדרך כלל מועט מזה של מדריכת ההנקה.
מיילדת
מיילדת בישראל היא אחות מוסמכת שעמדה בהצלחה בקורס על בסיסי במיילדות. כאשת צוות רפואי בחדר הלידה מבצעת המיילדת משימות מיילדותיות רפואיות כגון בדיקות וגינליות, חיבור למוניטור, קבלת תינוקות וחיתוך חבל טבור. בישראל, נהנות המיילדות ממעמד מקצועי סטטוטורי מיוחד המקנה להן עצמאות מקצועית. כל מיילדת בישראל מוסמכת למשל ליילד נשים גם בבית. לפי השיטה הנהוגה בישראל, על-פי-רוב פוגשת היולדת במיילדת לראשונה בחדר הלידה.